Milan Pokorný

Milan Pokorný

Napomáhám poznání, vzdělávání a implementaci umělé inteligence. A také vytvářím webové stránky a aplikace.

Jak probíhá tvorba webových stránek

Web development

Konečně jste našli někoho, kdo pro vás vybuduje webovou stránku nebo aplikaci. První schůzka proběhla úspěšně a potenciální spolupráce se vám zamlouvá. Co teď?

První velký krok jste již učinili - a čeká vás další. Příprava a plánování tvorby webové stránky, a následně tvorba jako taková. Před tím, než vůbec napíšeme jediný řádek kódu, je potřeba stránku připravit na papíře. Začneme tím, že zjistíme veškeré informace, které mají na stránkách zaznít - od toho, kdo jste, až po vaše služby. Tyto informace následně zpracujeme do wireframe zobrazení webových stránek.

Co je wireframe?

Wireframe je černobílá verze webových stránek. Jedná se o strukturální zobrazení webové stránky, které nám pomůže udělat si představu o tom, jak bude webová stránka vypadat, kam patří tlačítko, kde bude obrázek, nebo jaké texty kde potřebujeme.

Wireframe uděláme pro všechny důležité podstránky a rovnou při jeho tvorbě vytvoříme první texty, které webová stránka bude obsahovat. Při další schůzce se na wireframe podíváme a ověříme si, že veškeré informace a texty jsou korektní a obsahují fakticky správný obsah. Veškeré změny provedeme na schůzce a pokud vše klapne, můžeme se přesunout na další krok - a tím je tvorba grafického kabátu.

Grafický návrh webové stránky

Po dokončení wireframe se vrhneme na grafický návrh webové stránky. Pokud máte již existující brand nebo logo, odrazíme se barevně a stylově od něj. Pokud nic takového nemáte, projednáme spolu, jaké barvy a jaký styl by se vám nejvíce líbil. Následně tyto preference prokonzultujeme a najdeme správný středobod toho, co se vám líbí, toho co je nejlepší pro vaše zákazníky a toho co je dobré pro moderní web.

Po skončení schůzky se začne tvořit grafický návrh. Jeho první verzi si následně předáme mezi sebou pomocí PDF, na které se vy podíváte a opět zkontrolujeme, jestli návrh odpovídá vaší vizi. Případně uděláme pár kosmetických úprav a připravíme design na převod do kódu.

Začínáme kódovat

Nyní máme všechno připraveno a od vás již není nic potřeba. Návrh je připraven jak obsahově, tak graficky. Jediné co zbývá je začít kódovat. Řešení bude v následujících několika dnech překódováno do reálné podoby.

Poté stačí jen napojit formuláře, napojit statistické nástroje jako jsou Google Analytics nebo Meta Pixel a voilà. Webové stránky jsou hotové (celý tento proces je mnohem složitější, než se může zdát :D).

Předání

Poté, co je webová stránka nakódována, dochází k předávání webové stránky. Během předání dochází ke školení a k seznámení s uživatelským prostředím administrace stránek. Vytvoříte si svůj první příspěvek na blog a vyzkoušíte si upravit již existující obsah.

V poslední řadě dochází k seznámení s využívaným hostingem a předání jeho fungování do vašich rukou.

A to je vše! Jak už zaznělo ve článku, celý proces se zdá být docela… Snadný. A záměrně je článek tímto způsobem napsaný. Mým cílem je co nejvíce zjednodušit celý proces tvorby webových stránek a udělat ho co nejpříjemnějším pro své klienty. Tak co? Jdeme do toho?

Kontaktní údaje

Zajímá vás svět umělé inteligence? Potřebujete poradit s tvorbou webových stránek nebo aplikací? Nebo máte zájem o spolupráci? Neváhejte mě kontaktovat.

Telefonní číslo

+420 720 515 724

Město

České Budějovice